Hur man serverar mat från kantiner

Artonhundratalets debatt om hur man serverar mat från kantiner var knappast svårbegriplig, men den speglar en allmän historisk trend. Från storslagna franska uppslag med flera rätter, till små, individualiserade tallrikar, frågan har alltid stått kvar. Om man ska servera måltider samtidigt eller sekventiellt är en fråga om personlig preferens, men den moderna västerländska stilen kommer med största sannolikhet att innebära att dela rätter. I förlängningen handlar frågan om hur man serverar mat från kantiner i plast mindre om individen och mer om institutionens övergripande etos.

Trots etos generös servering var det traditionella sättet att äta i matsalen orättvist och exploaterande. En ”hjälp dig själv”-kultur tillät människor att äta med minimal hjälp samtidigt som de behöll andan av generositet. Till exempel kan folk turas om att servera sig själva eller omväxlande som server och middag. Författarna till boken Fabulous Feasts: The Origins of Meal Service in Medieval Europe menar att denna sed inte var begränsad till offentliga matsalar.

En hövisk engelsk matsal var en mycket social institution, och måltider åts inte bara tillsammans; de var gemensamma. Matsalen var navet i det sociala livet i skolan och serverade varma måltider och kylda/frysta måltider från skolans kök. Matsalen kan anpassas efter skolans unika behov, med snygga självhäftande paneler, vikbara nysskydd och ett strömlinjeformat utseende.

Under 1900-talet skedde en satsning på att byta ut tjänare mot maskiner. ’Servicebranscherna’ tog över kökspersonalens uppgifter. Följaktligen serverade skolans matsal varma måltider tillagade i huvudköket. Det regenererade också frysta och kylda måltider och kunde servera båda typerna av livsmedel. Dessutom skräddarsyddes matsalsvagnarna för att passa skolans behov, såsom ett vikbart nysskydd och snygga självhäftande paneler.

En matsal är ett bra ställe att äta lunch och middag. Det låter eleverna njuta av hälsosamma, läckra och näringsrika måltider medan de är i skolan. Matsalen är också ett bra ställe att ha en social samvaro. Under året är en matsal ett bra ställe att vara värd för ett speciellt evenemang. En bra matsal är en underbar del av skolan. Förutom att servera varma måltider är matsalar också en central del av många skolors kulturliv.

På 1800-talet serverades matsalar varma måltider tillagade i skolköket. Kalla måltider tillagades på gueridons och serverades från bordet. Under mitten av artonhundratalet serverade matsalen även kylda/frysta måltider. Dess vagnar var personliga för att passa varje skolas behov. Förutom att vara designade för enskilda skolor, gjordes matsalskärrorna för att vara estetiskt tilltalande och funktionella.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *