Duettegardiner

Gardiners syfte är att stänga ute ljus, minska insynen och att vara dekorativa. Ett rum utan gardiner ser ödsligt ut, och vi vill gärna ha gardiner även om de egentligen inte behövs för att stänga ute solljus eller för att skydda mot insyn eftersom de ger en ombonad känsla. Snygga gardiner gör att ett rum ser varmare, hemtrevligare och mer inbjudande ut, men vanliga gardiner är egentligen inte så praktiska. Vanliga gardiner är antingen fördragna eller inte. Är gardinerna inte fördragna ser rummet trevligt ut, men är gardinerna fördragna blir rummet väldigt mörkt och det blir nästan som en grotta. Har du ett rum där du behöver stänga ute solljus, eller ett rum där du vill skydda mot insyn, finns det bättre alternativ än vanliga gardiner.

Effektiva och dekorativa

De gardiner som är allra effektivast när det gäller att stänga ute solljus och att skydda mot insyn är duettegardiner. De är snarlika plisségardiner och har också stora likheter med persienner. De går att montera antingen direkt på fönsterbågen eller inne i fönsterkarmen. På ett vanligt rakt fönster är det enklast att montera dem inne i fönsterkarmen, men på ett takfönster eller på ett lutande fönster är det bättre att montera på fönsterbågen. Dessa gardiner manövreras med hjälp av linor och kan täcka hela eller delar av fönstret. Med duettegardiner går det lika bra att låta gardinen täcka den nedre delen av fönstret som den övre, och detta gör att de är riktigt bra när det gäller att skydda från insyn och solljus.

Konstruktion

Duettegardiner är ett bra alternativ om du vill kontrollera temperaturen i rummet. De har ett dubbelt lager tyg med luftfickor emellan, vilket gör att de isolerar bättre mot värme och även mot kyla. Det dubbla tyglagret ger duettegardiner mer volym och tillsammans med luftfickorna skyddar dessa gardiner också mot höga ljud, vilket gör dem perfekta för ett sovrum som vetter mot en trafikerad gata.