Heminredning

Att svenskarna har tagit inredning till sitt hjärta är det nog ingen som missat de senaste åren. Inrednings- och gör-det-själv-programmen på TV har blivit ett stående inslag och det renoveras och dekoreras som aldrig förr i de svenska stugorna. Detta har också inneburit att det växt fram flera olika inredningsstilar.

En av de populäraste är den klassiskt skandinaviska stilen. Den är stilren, minimalistisk och går nästan helt i vitt, accentuerat med svart eller någon enstaka färgklick. Även tidigare årtiondens inredningstrender har återupplivats på senare år. De smakfullare delarna av till exempel 70-talsdesigner nyproduceras nu, men man blickar även tillbaka till den svenska allmogen och många satsar på en klassiskt lantlig inredning som andas tidigt 1900-tal. Utmärkande för stilen är rustika trämöbler och fokus ligger på lokala hantverk.

Många inreder också med havet som tema. Färgerna går i blått och vitt och man använder sig av detaljer som ankare, rep och snäckskal. Man kallar stilen antingen marin eller ”New England” och den gör sig förstås särskilt bra i en stuga vid havet.

Sist min inte minst bör nämnas den moderna stilen. Här är det abstrakta former, färger och kontraster som gäller – att något är praktiskt är mindre viktigt.

Du behöver dock inte hålla dig till en enda stil när du inreder – det kan till och med bli ännu mer intressant om du blandar fritt.